Ana Sayfa
Diam Bülteni
Diam Ekim 2019 Bülteni
DİAM Ekim 2019 Bülteni

DİAM Ekim 2019 Bülteni

İkinci sayımızla karşınızdayız.. Bu sayıyla birlikte bültenimizin formatı da ortaya çıkmış oluyor. Bültende her ayın gelişmelerini içeren analizler ve medyadan seçilmiş haberler bulacaksınız. Kimdir? Nedir? köşemizde ayın önemli isimleri ve kavramları yer alacak. İnfografik kısmında ayın gelişmelerini içeren görseller ve kitaplık köşesinde önemli eserlerin tanıtımı ve değerlendirmesi olacak. Zaman içerisinde eklenecek yeni bölümler ve dosya konularıyla birlikte çeşitliliğimiz artacaktır.

İkinci sayımızda ilk olarak 9 Ekimde başlayan Barış Pınarı Harekatı’na Avrupa’dan gelen tepkiler değerlendirildi. Avrupa ve Amerika’da harekâta ilişkin tartışmalarda dezonformasyondan öteye gidilmediği görülmüştür. 

Sonrasında, İngiltere’nin AB’den çıkma süreci değerlendirildi. 2016’daki referandumun akabinde başlayan süreç halen sonuçlanamadı. Anlaşmalı-Anlaşmasız ayrılık tartışmaları devam ediyor. Sürecin nereye bağlanacağını seçimlerin ardından tekrar konuşacağız.

Bir diğer kısımda Avusturya’da 29 Eylül’de yapılan seçimler sonrası iktidar alternatifleri tartışılıyor. ÖVP lideri Sebastian Kurz’un Yeşiller lideri Kogler ile ilişkisi süreci belirleyecek gibi. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Turkuaz-Yeşil koalisyonundan bahsedebiliriz.

Diğer bir kısımda Küresel Isınma meselesine odaklanıyoruz. Greta Thunberg’in BM İklim Zirvesinde yaptığı konuşma onu ön plana çıkardı. Bülten’de Greta’nın neler yaptığını da bulabileceksiniz. Son değerlendirmemiz gündem dışı, Annegret Kramp Karrenbauer (AKK)’nın 2018 CDU seçimlerinde yarıştığı diğer isimler, temel politik tutumu ve genel başkanlığa giden süreci bulacaksınız.

Kimdir? Nedir? kısmında ise AKK’nın özgeçmişi ve Göç Edebiyatı kavramı yer almaktadır. Kitaplık köşemiz bu ay 3 kitaba konukluk ediyor. Psikopolitika Neoliberalizm ve Yeni İktidar Teknikler (Byung-Chul Han), Kapımızdaki Yabancılar (Zygmunt Bauman) ve Göç Sosyolojisi (Yusuf Adıgüzel).
Şimdiden İyi okumalar..

Prof. Dr. Bünyamin BEZCİ
DİAM Müdürü

DİAM Ekim 2019 Bültenine ulaşmak için linke tıklayınız.