Ana Sayfa
Analizler
Hollanda Seçim Sonuçları

Hollanda Seçim Sonuçları Analizi

15 Mart 2017 Hollanda Seçim Sonuçları

 

Merakla beklenen Hollanda seçimleri 15 Mart Çarşamba günü gerçekleşti. Katılımın %80,4 (2012 seçimleri katılım oranı, %74,5) olduğu seçimlerin galibi, 150 kişilik parlamentoda sahip olduğu sekiz koltuğu kaybetmesine rağmen, %21,3 oy oranı ile 33 koltuk kazanan mevcut Başbakan Mark Rutte'nin partisi liberal VVD (Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi) oldu. İslam ve Avrupa Birliği karşıtı aşırı sağcı Geert Wilders'ın partisi PVV (Özgürlük Partisi) ise ,1 oy oranı ile 20 milletvekili kazanarak ikinci en büyük parti oldu. Türkiye ile yaşanan krizde Başbakan Rutte'nin takındığı tutum, tüm anketlerde başa baş gittiği yabancı düşmanı Wilders ile beklenmedik bir şekilde arasını açarak birinci parti olmasının nedeni olarak görülüyor. Merkez sağda yer alan muhafazakar CDU (Hristiyan Demokratik Parti), ,5 oy oranı ile 19 koltuk kazanarak üçüncü büyük parti olurken, liberal-ilerici D66 (Demokratikleşme 66) partisi ise oy oranı ile 19 koltuk kazanarak dördüncü büyük parti oldu.

Avrupa Birliğine ve küreselleşmeye karşı popülist sol bir çizgide olan SP (Sosyalist Parti), %9,2 oy oranı ile 14 koltuk kazanırken, en büyük çıkışı ise 30 yaşında ki yaşındaki genç lider Jesse Klaver önderliğinde %8,9 oy oranı ile milletvekili sayısını dörtten, 14'e çıkartan çevreci Gronen Links (Yeşil-Sol) partisi yaptı. Mevcut koalisyon hükümetinin ortaklarından PvdA (İşçi Partisi), %5,7 oy oranı ile dokuz milletvekili çıkarttığı bu seçimlerde, 29 milletvekili kaybederek en fazla gerileyen parti oldu. Christen Unie (Hristiyan Birliği Partisi) %3,4 oy oranı ile beş milletvekili sayısını korurken, PvdD (Hayvanlar için Parti) %3.2 ile oylarını arttırıp iki olan milletvekili sayısını beşe yükseltti. Emeklilerin haklarını korumak amacıyla kurulan 50 PLUS (50artı) milletvekili sayısını %3,1 oy oranı ile dörde yükseltirken, Hristiyan partilerin en koyu olanı SPG (Siyasi Reform Partisi) ise sahip olduğu koltuk sayısını koruyarak %2,1 oy oranı ile üç milletvekili çıkarttı. PvdA (İşçi Partisi)'dan, partinin entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için 2014 yılında ihraç edilen, Türk kökenli milletvekilleri, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün 2015'te kurduğu DENK (Düşün) partisi %2 oy oranı alarak üç milletvekili ile parlamentoya girmeyi başarırken, milliyetçi popülist FvD (Demokrasi Forumu) ise %1,8 oy oranı ile iki milletvekili kazanarak ilk defa parlamentoya girmeye hak kazanan bir diğer parti oldu.

Yeni hükümeti kurmak için çalışmalara başlayacak olan VVD lideri başbakan Başbakan Rutte'nin, gerekli olan 75 milletvekili sayısını tamamlamak için merkez partiler ile bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacağı düşünülüyor. 33 milletvekiline sahip olan VVD'nin, 19’şar milletvekiline sahip CDU ve D66 ile bir ortaklığa gitmesi yüksek bir ihtimal olarak görülürken, dördüncü parti olarak altı milletvekiline sahip CU, 14 milletvekiline sahip GL veya dokuz milletvekiline sahip PvdA partisinden hangisi ile uzlaşılacağı önümüzde ki günlerde belli olacak.

Olası Koalisyonlar;

- VVD, CDA, D66, GroenLinks: 85 koltuk

- VVD, CDA, D66, PvdA: 80 koltuk

- VVD, CDA, D66, ChristenUnie: 76 koltuk

Koalisyon hükümetlerinin kurulma ortalaması üç ay olan Hollanda'da, Wilders'ın yarattığı korkunun ve diğer partileri uzlaşmaya zorlamasının, bu

süreyi kısaltacağı tahmin ediliyor.

Wilders'ın ise ana muhalafet olarak, sert söylemlerine devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa Birliği, Avusturya Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kendisini tehdit eden iddialı bir aşırı sağ partinin olduğu bir seçimi daha atlattı. Şimdilik Hollanda'nın Birlik'ten Avrupa Birliği'nden çıkma ihtimali (Nexit) ve Birlik’in birliğin dağılma tehlikesi gözükmüyor.

 

- VVD: 33 koltuk (-8)

- PVV: 20 (+5)

- CDA: 19 (+6)

- D66: 19 (+7)

- GroenLinks: 14 (+10)

- SP: 14 (-1)

- PvdA: 9 (-29)

- ChristenUnie: 5 (0)

- PvdD: 5 (+3)

- 50Plus: 4 (+2)

- DENK: 3 (+3)

- SGP: 3 (0)

-FvD: 2 (+2)

DİAM Araştırma Asistanı

Buğra Kadir Koçer